Gammalt sovrum blev ölpub

Rytterne hembygds- och Fornminnesförening har många "järn i elden".
Nu senast har medlemmarna rustat Rytternegården och bland annat byggt en pub.
- Den ska invigas med pompa och ståt den 3 maj, förklarar Håkan Lindberg.

Under vintern har ett tjugo- tal medlemmar samlats i Rytternegården för olika dagsverken.
- Vi har öppnat upp till samlingsrummet för att göra det mer inbjudande, berättar eldsjälen C-G. Carlsson. Flest idéer har det varit kring den nya puben som vi byggt. Tack vare lokala sponsorer som hjälpt till med material som loggolv från Åkerby, virke från Löpdal, Sylta och Hässelby har resultatet blivit bra. Nu hoppas vi på många medlemmar till invigningen på lördag 3 maj.
Puben har redan fått ett namn; Hildur-Inn, efter Hildur Solander som var den sista husfrun på Rytternegården.
- Det är i hennes gamla sovrum som vi nu har byggt puben, förklarar Håkan Lindberg.

Kostade en krona
När Rytternegården byggdes 1905 var det som ålderdomshem. Byggkostnaden uppgick då till 18 000 kronor. Verksamheten upphörde 1971 när Rytterne slogs ihop med Västerås kommun.
Efter en tid flyttade det in en storfamilj i byggnaden, när de flyttade försökte Västerås kommun sälja fastigheten utan resultat. Efter att huset varit tomt några år var det dags för rivning och då agerade Rytterne Hembygds- och Fornminnesförening och köpte fastigheten för en (!) krona. Ett omfattande uppsnyggningsarbete inleddes och snart fanns en trevlig samlingslokal för fester och sammankomster av olika slag. Lokalen kan hyras även av icke medlemmar.
Närmast är det invigning av puben 3 maj, sedan startar sommarcaféet den 31 maj och håller öppet lördagar och söndagar hela sommaren. Ett annat populärt inslag är veteranfordonsrallyt 12 juli med avslutande dans på kvällen.

Lasse Blom
lasse.blom@vasterastidning.se